22 лист. 2013 р.

Голгофа голодної смерті


21листопада у міській бібліотеці для юнацтва відбувся вечір-пам’ яті: »Голгофа голодної смерті».80 років тому мільйони синів і дочок України, мільйони невинних людей, мільйони наших рідних і близьких були без жалю винищені Голодомором . 1933 рік найчорніший час в історії України. У світі не зафіксовано такого голодомору як той, що випав на долю найродючішої, найблагодатнішої землі.
   Вечір пам ’яті був проведений спільно з учнями Битьківської ЗОШ класні керівники Олійник О .М .та  Крошкова С. М.Глядачами були присутні учні Надвірнянської ЗОШ № 3 -  9 класи з учителями Базилевич О. П. та Томич О. М . і учні школи інтернату з своїми вихователями.
   Ведучі розповіли ,що зібралися в залі юнацької бібліотеки для того ,щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’ ятю людей, діточок ,яких на родючих землях між буянням хлібів,між квітучими садами змушували вмирати від голоду. Діточками Битьківської школи підготовлено сценки померших  дівчаток-зірочок, які кружляють в танці. Їм зоподіяли смерть за п ‘ять колосків, це говорять їхні зорі  - душі.
   Сумною і трагічною показана сценка, де стояла мати - жовта і німа, та на очах її сльози нема. Вона давно вже виплакала свої очі» Дай хліба мамо, дай хоч кусочок хліба,я їсточки хочу,» - просять її діточки. В дітей розпухали обличчя ,ноги, животики ,їх звозили і скидали в ями .  
   

На реквієм була запрошена спеціаліст відділу юстиції Туєшин Л. В., яка розповіла учням, що за 8 місяців в 1932-1933 рр. в Україні померло 7мл чоловік В Україні було заборонено говорити про голодомор і тільки 26 листопада 1998 року Указом Президента України В. А. Ющенка було встановлено день пам’ я ті жертв голодомору.
          В кінці заходу були запалені свічі пам’яті, прочитана молитва за невинно убієнних. Учні шанобливо схилили голови. І світло цих свічок було даниною тим, хто навічно пішов від нас, воно завжди буде об’єднувати всіх живих одним спогадом ,одним сумом ,однією надією. Присутнім були роздані поминальні пташки спечені  власноруч   з тіста - символ душі, які покинули цю землю під час голодомору.

                                            Схиліть голови, вклякніть на коліна,  
                                             І поминальні свічки запаліть…
                                             Стоїть в скорботі Мати – Україна,
                                              Біля могил дітей своїх стоїть.
Працівниками бібліотеки  була підготовлена виставка - композиція: «Моєї пам ’яті печаль».






Немає коментарів:

Дописати коментар