28 вер. 2015 р.

Гордість української драматургії

                        «Драматична творчість  Карпенка-Карого- 
                           це найвище досягнення нашого класичного театру,
                          театру корифеїв, що стало школою для українських                                                                                драматургів нового часу»  
                                                                             ( Ростислав Пилипчук)

     
29 вересня виповнюється 170 років від дня народження видатного драматурга, режисера, чудового актора, одного з основоположників українського професійного театру Івана Карповича Карпенка- Карого.Саме він став творцем новітньої суспільної драми в нашій літературі.

 28 вересня учні 10-х класів відвідали бібліотеку  де з нагоди 170-річчя з дня народження І. Карпенка- Карого відбувся захід: «Гордість української драматургії» У ході заходу учні прочитали в ролях уривки з драматичних творів І. Карпенка- Карого «Наймичка» та «Хазяїн».

Драматургія Івана Карпенка- Карого, явище самобутнє й оригінальне в українській літературі. У його творчому доробку 18 пєс та кілька переробок. Найвищого рівня він досяг у жанрі комедії. Саме сатирична комедія стала творчою стихією життя. Завдяки життєвій правді,яскравості й колоритності цілої галереї персонажів тогочасного суспільства,які прийшли в його твори з самого життя, вмілому використанню фольклорних мотивів, соковитої народної мови, твори Івана Карпенка- Карого і сьогодні хвилюють широкого читача та глядача. Вони з успіхом ідуть на сценах театрів України,перекладаються різними мовами  світу.  Смертельна хвороба передчасно звела Івана
Тобілевича в могилу.Помер він 15 вересня 1907 року в Берліні, згодом тіло великого драматурга перевезено в Україну та поховано на кладовищі поблизу рідного хутора «Надія».
Драматург залишив по собі свої твори, що продовжують жити і після смерті автора. З тих творів наступні покоління складають уявлення про письменника, про хід його думки, про силу таланту, визначають його місце в розвитку культури того чи іншого народу.

Звичайно  в нашій бібліотеці працівниками бібліотеки  організовано книжкову виставку « І. Карпенко-Карий-«Хазяїн» українського театру». Література представлена на виставці розкриває талант прогресивного діяча української культури, який присвятив своє життя і творчість рідному народові.   


                            

 
                                   

Немає коментарів:

Дописати коментар