11 груд. 2018 р.

Ой Андрію , Андрієчку, приворожи мені долечку

Серед осінньо-зимових свят найбільшою поетичністю і неповторністю виділяється свято Андрія, молодіжні вечорниці, де дівчата та хлопці обирають своїх суджених, гадають на коханих. Дівчата ворожать на свою долю,  парубки загадують на майбутніх жінок. Колись вечорниці були улюбленою розвагою, на них молодь ближче знайомилась і обирала собі пару, пізнавали народні звичаї та традиції, виховували любов і пошану до них, зберігали і передавали їх наступним поколінням,  та розвивали творчі можливості.
12 грудня працівники бібліотеки для юнацтва з членами клубу «Гарячі серцем» провели Андріївські вечорниці «Ой Андрію, Андрієчку, приворожи мені долечку». Працівниками бібліотеки прикрасили зал у вигляді української хати, килими, стародавній глиняний посуд, вишивані рушники, смачненькі пампушечки, варенички, запашні яблучка , горішки.
Ведучі Жмур Анастасія учениця Пнівської ЗОШ, та Гушпіт Роман учень ЗОШ № 2,  розповіли, що взимку, коли завершувалася робота в полі розпочинались дівочі та паробочі гуляння.
Дівчата Мартинюк Ірина Пнівська ЗОШ, Гуш Діана та Тамаш Ольга ЗОШ № 3 , парубки Білецький Андрій та Пилип’як Андрій зіграли сцену сватання та викрадення нареченої, яку зіграла бібліотекар Вірста Христина.
Цілий вечір хлопці пустували, робили збитки, дівчата ворожили на своїх суджених на долю на щастя, витягуючи ім’я та професію своїх коханих. Дівчата щиро вірили в те, що виберуть на свято Андрія то їх і чекає.
Під супровід баяніста Гушпіт Романа дівчата з хлопцями співали жартівливих пісень: «Несе Галя воду», «Ти ж мене підманула», «Ой сивий коню», «Ой на горі два дубки».
Всіх присутніх на вечорницях  частували пампушками, варениками, печивом.

Ми гуляли, веселились,
 Усім весело було,
Вечорниці завершились,
І здається все пройшло,
Ні, так просто не проходить,
В серці струночка бринить.
Про Андріїв вечір спогад,
В нашім серці буде жить.





 







   







  

   
















       

Немає коментарів:

Дописати коментар