28 січ. 2014 р.

Нам Крути не забути

Історія знає багато жертв в ім’я ідеї , але аналогічної Крутам не було.
  А що було у нас під Крутами? Хто були ті юні завзятці? Чи  вірили вони в свої сили? Чого прагнули гімназисти 6-8 класів і молоді студенти, що не визнавали війни і смертної кари,  засуджували будь-яке насильство, тим паче вбивство.
  З  такими словами 28 січня в міській бібліотеці для юнацтва розпочали вечір пам’яті: «  Тут береже Україна  вічний сон молодих своїх синів»  ліцеїсти  III – Б курсу. В святі взяли участь активісти та користувачі бібліотеки :  Осташук. В., Почтар В., Гринішак С., Возняк Л., Чумбей Н. , Сакевич Т. .Свято розпочала педагог-організатор  Попович М. В.,  яка сказала що Крути, це символ героїзму  та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії .
  96 років минуло з того трагічного дня  коли 300 юнаків стали на смертельний бій з 600 000-ною червоноармійською армією. Юнаки кинулися у свою першу і останню багнетну атаку – і майже всі загинули .Юні герої показали приклад мужності відданості і незборимості духу. Їх називають історики Українськими спартанцями.Герої не вмирають, вони живуть у пам’яті і справах наступних поколінь.
  У наших предків був звичай у день поминання могили мертвих встеляти квітами і запалювати на них свічки. Тож нехай наш зал юнацької бібліотеки сьогодні 28 січня стане поминальним храмом. Будьте ж певні , дорогі, незабутні герої, - ви не загинули марно. Сьогодні вся присутня молодь схиляє голови перед світлою пам’яттю тих, що жертовно віддали своє повне сил життя за Україну, за її волю, за честь, за славу , за нород! Пом’янемо героїв замордованих під Крутами хвилиною мовчання. Учням , інженер-програміст  Заник Р. продемонстрував відео-фільм « На Аскольдовій могилі».
 На закінчення години пам’яті зав юнацькою бібліотекою сказала: « В даний час в нашій Україні настав складний і відповідальний час. Події 1918 переплітаються з подіями 2014 року, історія повторюється і нам знову довелося бути готовими до Крут .
Так склалося,  що першими про це збагнула наша молодь – цвіт української нації і наше славне студентство, юнаки та юнки. Саме вони з відкритими чистими серцями, вийшли на перші євро майдани й іскрами своїх безвинних душ сколихнули всю українську і світову спільноту. І саме вони першими відчули на собі жорстокість нині існуючої диктаторської системи влади в ніч на 30 листопада. Тож і пом’янімо і сучасних крутянців 2014-го року: Сергія Нігояна , Михайла Жизневського, Юрія Вербицького, котрі склали свої голови на жертовник боротьби за Самостійну Україну. Вічна слава героям! Хвилина мовчання.











Немає коментарів:

Дописати коментар