25 січ. 2014 р.

Багатогранна творчість Степана Пушика

26 січня відзначатиме 70-річчя відомий український письменник, фольклорист, публіцист, журналіст, науковець, громадський і політичний діяч ,лауреат Національної премії ім. Шевченка, професор ПНУ ім. В.Стефаника Степан Пушик.
 З нагоди ювілею   письменника  в юнацькій бібліотеці 24 січня  було проведено урок творчого портрету : « Багатогранна творчість Степана Пушика»
 Були запрошені учні ліцею.Ведучі сказали, що вся Пушикова творчість виростає з фольклору, а поезія побудована на пісенних народно-художніх ритмах.
 Першу популярність Пушикові принесли його пісні «Треба йти до осені», «Любисток»,які заспівав Д. Гнатюк, а згодом уся Україна, слідом були і інші…
Творчість С. Пушика може , як мало кого із сучасних письменників,на диво багатогранна.
Його без перебільшень можна іменувати людиною франківського гарту чи невтомним трударем із Каменяревої «робітні», який у «поті чола», не покладаючи рук, постійно відчуває потребу бути в русі, в неспокої, впошуках, у праці-праці аж до саможертовності активній.   С. Пушик- письменник,широкого профілю. У нього ніколи не було творчої пори тільки для поезії чи тільки для прози.Він усе робив паралельно.Як це відбувалось і відбувається сьогодні, він сам пояснює: «Коли мені не пишеться, то беру рюкзак і мандрую в гори,їду на кілька днів до Києва, щоб подихати столичним повітрям, тікаю на день до Львова, на два – до села… а ще не забувайте, що я професорую в університеті. Якщо не пишеться, то редагую написане… тікаю з хати, щоб у центрі міста зустрітись з Качканом, щоб посидіти у кавярні…»
     Бібліотекою проведено прес- калейдоскоп: « Кожен твір – це або спалах блискавки, або важка праця» –обговорення статті в газеті « Галичина» присвяченій С.Пушику.Ведучі зачитали:
   «Мені  боляче, що мій народ так важко гарує,а вони повибудовували палаци і в Україні, і під Віднями,і на далеких островах, а банки в офшорах тріщать від ними вкрадених у нас грошей…»
 О. Слоньовська сказала про Пушика: «Як професор він має  особливу повагу в  студентів. Вони люблять його і за постійні жарти, і за феноменальні знання народної творчості.Разом зі студентами ходить колядувати або щедрувати.Це великий оптиміст,великий дотепник і надзвичайно талановитий науковець. Від імені всіх присутніх в бібліотеці щиро побажали Степану Григоровичу,щоб у здоровї ця благородна і добра людина прожила стільки,скільки Господь Бог написав їй у своїй книзі. Натхнення у творчості, нових оригінальних ідей.  
 
 





















Немає коментарів:

Дописати коментар