4 січ. 2014 р.

Феєрверк новорічних листівок

4 січня в Надвірнянській міській бібліотеці для юнацтва було проведено майстер – клас:
 « Феєрверк новорічних листівок » до Різдва Христового. Своє хобі по виготовленню листівок та навчити дітей цього ремесла запропонувала  активна читачка бібліотеки Костик Ліда.
  Виготовлення листівок або кардмейкінг – це ремесло , вид діяльності і хобі. До речі   дуже старовинне !
 Дуже багато сказано про історію друкованих листівок і прої роботи.
 Перша згадка про листівки датується близько 500років до нашої ери. У  ті роки листівки  представляли собою  листи папірусу ,які розцінювалися Єгипетськими і Китайськими культурами , як послання добробуту і доброзичливості. Безсумнактично нічого невідомо про листівки ручнівно що ці листівки були зроблені в ручну і були першими hands – made  листівками, зроблені людьми.
 У Європі листівки з’явилися набагато пізніше, десь у 15 столітті. У той час не було пошти і тому листівки доставлялися людям особисто. Через це процес дарування вітальних листівок в Європі був надзвичайно дорогий , і тільки досить багаті люди могли дозволити собі обмінюватися ними.
 З появою друкованих вітальних листівок  про  hand – made листівки надовго забули. Лише на початку 90-х в Європі і Америці почали з’являтися фірми,  що виробляють листівки ручної роботи на промисловому рівні. Популярність « нового» виду продукції швидко зростала. І , нарешті, на початку 2000- х перші фірми з виробництва hands – made  листівок з’явилися в Україні. Можна сказати, що цього моменту і почалася нова історія листівок ручної роботи  в Україні.



 З великим захопленням та любов'ю вкладаючи свою душу юні майстрині виконали свої маленькі шедеври. Спочатку на білий папір - заготовку клеїли кольоровий папір, прикріплювали мереживо,прикраси з тканини, біжутерії, стрази. А далі що підкаже багата фантазія. Як би  це не звучало банально , але краще зробити листівку в ручну, вкласти в неї частинку душі.

Немає коментарів:

Дописати коментар