5 січ. 2015 р.

Свята вечеря на столі



Напередодні святої вечері бібліотекою була проведена духовна година : « Христос Рождається – зоря всміхається». Сьогоднішня година є символом того , що Україна дуже багата:  своїми традиціями, культурою, колядками , духовністю. Те , що нас тут єднає , робить сильними . Ми знаємо, що за дверима інша дійсність, але життя – це не лише смуток переживання, а також і радість.
 Бібліотекар Семенишин Оксана розповіла дітям що  Різдво от ось застукає в наші двері . Наповнить домівки свіжими пахощами ялинки , присмачить медом кутю , задзвенить дитячими голосами у колядках запалить від Вифлеємської зорі свічку радості й надії . Тоді збирається вся родина за святвечірнім столом аби у злагоді і мирі відзначити День приходу на світ Сина Божого .
 Мабуть всі учні добре знають ,що до цього особливого вечора всі готуються заздалегідь. Дотримуючись звичаїв предків , 6 січня,  коли появиться перша зірка на небі збирається родина за святвечірньою трапезою, моляться , коштують 12 страв. Оселя має бути чисто прибрана й  прикрашена  - дідухом , ялинкою з Різдвяними подарунками , сіном  , яку за прадавнім звичаєм кладуть під скатертину. Під скатертиною по кутах повинні бути зубки часнику  - на здоров я та достаток, яблука на урожай  , горіхи на дружбу і злагоду в сім ї .
Найголовніша страва свят вечора кутя. Вона готується зі звареної пшениці, тертого маку, до яких додаються горіхи , мед, цукор, родзинки. Свята вечеря розпочинається і закінчується молитвою.





Немає коментарів:

Дописати коментар