25 лют. 2016 р.

Вінок поезій Лесі Українки



25 лютого відзначаємо 145 річницю від дня народження Лесі Українки ( 1871 – 1913 р.р.). З нагоди цієї дати в міській бібліотеці для юнацтва спільно із Союзом Українок , районною бібліотекою проведено літературно – мистецький вечір : « Ні ! Я жива! Я буду вічно жити .» На свято запрошені учні надвірнянської  ЗОШ № 2, та громад кість Союзу Українок району.
 Феномен Лесі Українки цікаві не лише з огляду на те, що вона   жінка і українка , але й тому, що їй на зламі століть,  вистачило волі і характеру бути жінкою письменницею.
Леся була великою :  геніальна поетеса мужня жінка з силою духу, з силою таланту, та силою любові до України .
            В 11 років розпочала Леся 35 річну війну з хворобою . Вона не корилася злій долі, навпаки, слабка тілом ,стала сильною духом. Ввесь свій біль ,свою тривогу вона переливала  у  вірші та свої музичні імпровізації. Леся мала великий хист до музики, але у зв язку  з хворобою  змушена розлучитися із мрією стати музикантом. Користувачка бібліотеки Галина Чуревич  на фоні музики та фортепіано продекламувала вірш Лесі до музичного інструмента «Мій   давній друже» .  Леся була жінкою з ніжною і щирою душею , відкритою до всього світлого і доброго.  І як уже любила вона когось то до останнього подиху . Про це свідчать її стосунки з Сергієм Констянтиновичем Мержинським.
. Що це було ? Дружба?  Кохання  !Мука ? Мабуть , все разом ! .  Пам ять про свою любов до  Мержинського Леся пронесла через усе своє життя, і туга за коханням яке так і не стало долею,ятритиме душу до останнього її подиху  : « Тебе нема , але я все з тобою».
Т. Г. Гавриленко продемонструвала  мультимедійну презентацію по книзі Нелі Топської :  « Любов   - наснага , любов – журба».  У виконанні Союзу Українок с. Гвозда звучали пісні : « Україночка» , « І до тебе Україно».    Раїса Грушевська з районної бібліотеки розказала про перебування Лесі Українки на прикарпатті.


На закінчення свята Уляна Семенишин викладач будинку творчості виконала пісню на слова Лесі Українки : « Сontra spem spero!».  Музика О. Шимко.




 Бібліотекою  була зроблена презентація виставки  : " Вінок поезій Лесі Українки". 




                                                                               
































                                                                                             


                   












Немає коментарів:

Дописати коментар