13 трав. 2019 р.

«Вдягни дитино рідну вишиванку»

В рамках проекту «Збереження споконвічних народних традицій української вишиванки» учнями Надвірнянського ліцею II - х курсів та класного керівника Качала Людмили Віталівни у бібліотеці для юнацтва проведено національне свято: «Вишиванко моя вишиванко».
Ведучі розповіли про значення вишиванки в житті українців. Адже вишиванка вже не перший рік є на ліку популярності. Вона стала своєрідною візитною  карткою українців  не лише в Україні, але й у світі. Їі одягають для різноманітних подій: на музичні фестивалі, концерти, дні народження, свято першого і останнього дзвоника, весілля, дня незалежності України, та інших державних та релігійних свят.
Традиційно сорочку  вишивала мати для сина чи дочки вкладаючи в цей виріб свою любов, думки, мрії і світлі надії. Про вишиту з великою материнською любов’ю сорочку співається в пісні яку виконали дівчата з ліцею, Шовгенюк Йордана та  Суходольська  Людмила , «Пісня про рушник», «Два кольори».
Українському народу дуже близькі і дорогі давні традиції, милі серцю вишиті рушники, доріжки, серветки, подушки, наволочки, килими, скатертини й штори, якими часто прикрашають оселю.
Стародавня сорочка має справжню історичну цінність, одягати її варто лише на виняткові події.
Учениця ліцею Тороус Софія розповіла про вишиванки на світовому подіумі: «Велентіно», «Гучі», «Vita Kin», «Karavanska (Оксана Караванська)»  та представила мультимедійну презентацію.  Українське національне вишите вбрання продовжує надихати всесвітньо відомих дизайнерів.  Мода на українську вишиванку вийшла далеко за межі України. Понад 10 років Україна надихає модельні будинки по всьому світу, які прикрашають  одяг неймовірної краси українською вишиванкою.
Вишиванка стала  дрес-кодом  чи безкоштовною перепусткою до молодіжних тусовок та дискотек.
Українська вишиванка завжди була нашим національним символом, нашою гординею, оберегом.  На закінчення увесь зал співав пісню «Мамина сорочка».
Бібліотекою була оформлена книжкова виставка.












      




 











Немає коментарів:

Дописати коментар