22 січ. 2015 р.

Україна соборна – моя гордість і слава



22 січня бібліотекою проведено круглий стіл до дня Соборності : « Моя соборна, суверенна ,красуйсь  в калиновім вінку!».Зроблена книжкова виставка :« Україна соборна – моя гордість і слава» . 
 Зав. бібліотекою ознайомила  членів клубу: « Юність» з  історичною довідкою до дня Соборності України.
 Українська мрія – єдність, свобода , і незалежність.  Слово соборність включає в себе єдність і згуртованість. Ідея соборності стала загально національною мрією , невід ємною частиною всіх українських визвольних програм. Величезні жертви , віддані на вівтар волі та незалежності, навчили українських патріотів всюди, куди б не закинула їх доля, бачити в своїх мріях і боротися за єдину соборну ,вільну та незалежну Україну.
  У січні 1918 року була проголошена Українська народна республіка (УНР) , а на територіях , які входили до складу Австро  – Угорської імперії утворилася Західно-Українська народна республіка ( ЗУНР).
 У грудні 1918и року лідери двох новоутворених держав у місті Фастові підписали договір про злуку обох українських держав в одну державну одиницю. Цей догові був урочисто проголошений у місті Києві на Софіївській площі  22 січня 1919 року як злука УНР і ЗУНР цей день ввійшов історію як День Соборності України.
 21 січня 1990 року сотні тисяч Українців стали з синьо – жовтими прапорами у живий ланцюг від Харкова до Львова та Івано – Франківська, аби маніфестувати духовну єдність мешканців Сходу і Заходу України як за поруку існування єдиної , соборної України.





Немає коментарів:

Дописати коментар