5 квіт. 2019 р.

Презентація вибраних творів Антона Морговського

Ім’я письменника Антона Морговського (1957-2001) мало відоме широкому загалу, більше його пам’ятають ті, хто з ним спілкувався особисто: родина, друзі, письменницька братія. Мав видані за життя декілька книг, серед яких «І тоді я прийду…» (1983), «Свято білої сорочки» (1989), збірка оповідань «Лекція» (1990), згодом видана книга «Аве, Маріє, аве» (2002), але друкувався здебільшого на сторінках часописів.
В 2018році в серії «Бібліотека Галицька» вийшла збірка творів Антона Морговського. В книгу вибраної прози Антона Морговського увійшли оповідання, повісті, романи, щоденникові записи, розмови, які були розкидані по періодичних виданнях різних років.
5 квітня в Надвірнянській міській бібліотеці для юнацтва відбулася презентація цього видання, яку представив упорядник та автор переднього слова, голова спілки письменників Прикарпаття, літературознавець Євген Баран. Характеризуючи твори Антона Морговського, Євген Михайлович зауважив, що основна тема творів – морально-етична, його проза жорстка, моментами відразлива і цинічна, але водночас в його особі маємо талановитого українського прозаїка, який все своє творче життя досліджував і описував феномен людської байдужості і нелюбові.
Про Антона Морговського як особистість розповів модератор презентації поет Роман Киселюк, який був близько знайомий з письменником в часи, коли той жив в Яремчі, і пізніше спілкувався з ним до останніх днів його життя.
Антон Морговський походить з родини польських переселенців, що перебралися в середині ХІХст. на Житомирщину. Згодом, з метою зміни клімату, переїхав на Прикарпаття. В своєму житті мав досвід співпраці з психотерапевтом Віктором Кашпіровським, займався бізнесом, був творцем «фінансових пірамід», популярних на початку 90-х.
Цікаві моменти про Антона Морговського, його життя та коло спілкування розповіла хрещена його сина, відома в Яремчі та за його межами краєзнавець, науковий працівник музею етнографії та екології Карпатського краю Світлана Флис, яка зберігає в своїй бібліотеці перші книги та публікації творів Антона Морговського.
Презентоване видання вибраних творів Антона Морговського зацікавило присутніх, серед яких були письменники та поети Надвірнянщини, громадські діячі, представники ЗМІ, бібліотекарі, котрі пригадали, а дехто й відкрив для себе цікавого і талановитого письменника, великого українського трагіка кінця тисячоліття, твори якого можна сміливо ставити в один ряд із відомими українськими класиками.





















Немає коментарів:

Дописати коментар